Pályázat

Névnapok

Köszöntjük Adél nevű kedves vendégeinket!

Holnap Martina és Gerda napja lesz.
<->-<-> A'la Carte Kínálatunk <->-<->

Látnivalók


 


Turisztikai nevezetességek


1. Nagytemplom:

 

 

a templomok városának is nevezett Pápán 13 gyönyörű templom található. Ezek közül a barokk Főtér közepén álló Nagytemplom a város jelképe. A templomot több csapás mellett egy 1751-ben keletkezett tűzvész tönkretette. Az 1774-ben kezdődő újjáépítés gróf Eszterházy Károly, egri püspök nevéhez fűződik. A tervezők Fellner Jakab és Grossmann József voltak. A belső falakat a híres német festő, Franz Anton Maulbertsch alkotásai díszítik. A templom megtekintése kb. fél órát vesz igénybe.

2. Esterházy kastély:

a templommal szemben található az Eszterházy kastély U alakú, egyemeletes épülete, amely a versailles-i kastélytípusba tartozik. Az egykori várat Franz Anton Pilgram tervei alapján kezdték kastéllyá átépíteni. Az emelet látnivalója az un. Nádor-terem, ahol jellegzetes barokk bútorok, festmények, használati tárgyak tekinthetők meg. Itt található még Pápa városi könyvtára. Olvasóterme az egykori kastélykápolna helyreállítása után Europa-Nostra díjat kapott.

Jelenleg a kastély felújítás miatt zárva tart.

3. Református templom

a belváros közepén, a Március 15. téren található. 1931-1934 között a lebontott Jókai Színház helyén épült fel Dudás Kálmán építész tervei alapján új neobarokk stílusban. A téren található még a Református Kollégium, amely egy majd félezer éves múltra visszatekintő tanintézmény Pápán. Jelenlegi négy része a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, a Pápai Református Teológiai Akadémia, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei és a Tánc-Lánc Művészeti Alapiskola. Ezek megtekintése kb. 1 órát vesz igénybe.


4. Kékfestő múzeum:

A Kluge-család kékfestő műhelye az egyik legjelentősebb volt Közép-Európában. A család ősei a szászországi Sorauból hozták magukkal a textilnyomás új eljárását, az un. rezervnyomású hideg indigócsávás festést. Carl Friedrich Kluge az itt lévő műhelyben készítette kékfestőruháit, amely 1956-ig
működött, berendezése, felszerelése megmaradt és múzeumként tekinthető meg.Megtekintése kb. másfél órát vesz igénybe.

5. Várkertfürdő:

A Várkertfürdő a város központjának közelében, a külső Várkertben található, a Sportcsarnok és a Petőfi Sándor Gimnázium mögötti területen. 2003 november 1-től összesen 10 medencével 4 óriás és 2 gyermekcsúszdával, passzív és aktív wellness szolgáltatásokkal, napi nyitva tartással és kedvező jegyárakkal várja vendégeit.

A fürdő 2005-ben gyógyászati részleggel is bővült, melyben reumatológiai, fizikoterápiás és mozgásszervi rehabilitációs szakrendelés működik. A termálvizes
medencékben egyéni és csoportos gyógytorna, gyógyúszás biztosítják a regenerálódást. A szakorvosi vizsgálatot követően a betegségeknek és egyéni igényeknek megfelelően különböző gyógyászati csomagok vehetők igénybe. A betegségek gyógyításán kívül szép környezetben lehet regenerálódni, kondíciót javítani.
A Pápai Várkertfürdő kitűnően alkalmas egy napi program helyszínének.

 

 


Kirándulási lehetőségek a közelben


1. Döbrönte: a szép természeti környezetben kiépült település az egyik legismertebb Bakonyi üdülőhely. Határa Pápa-Tapolcafő, Bakonyjákó, Ganna és Pápakovácsi. Ez a hely már az ősidőkben lakott volt, neve a Dobreta szláv személynévből származik. A falu fölé emelkedő dombon áll Szarvaskő várnak romja. A várat Himfi Benedek építtette gótikus stílusban a XIV. században. Jelentős történelmi szerepe nem volt. Valószínűleg lakatlanná vált és így pusztulásnak indult. 1963 óta minden évben szeptember utolsó hétvégéjén várünnepséget rendeznek, mely sok látogatót vonz.


 

A várdombról gyönyörű kilátás nyílik a környékre, télen pedig kitűnő síelési és szánkózási lehetőséget nyújt a várhegy oldalán az 1980-as években kialakított sípálya, amelyhez egyszerű felvonó is tartozik. Különösen a kezdő síelőknek ajánlott.

2. Somlói vár: Doba mellett található, a bazaltos Somló hegy északi oldalán, egy sűrű erdőben. A vár a tatárjárás után épült a XIII. században. A szabálytalan alaprajzú belső vár jelentős része ma is látható. Az építmény urai voltak a Himfyek, Mátyás király, Kinizsi Pál, Szapolyai János. Személygépkocsival nem lehet elérni, autóút csak a Somló hegy aljáig visz, onnantól biciklivel lehet kibetonozott úton haladva megközelíteni. Útközben táblák és turistajelzések segítik a tájékozódást. Normál tempóban fél óra - háromnegyed óra alatt a hegy lábától el lehet érni.


A Somló-hegy egyben az ország legkisebb területű borvidéke. Jelenleg két körzetre oszlik: a Kissomlyó-Sághegyi körzetben 5 településen, a Somlói körzetben 4 településen folyik szőlőművelés. A Somló történelmi borvidékét 4 jellegzetes bortúra keretében ismerhetik meg a vendégek. Ezek mindegyike a somlói várhoz vezet, és átfogó programokat nyújtanak, borkóstolással, helyi gasztronómiai érdekességeket nyújtó étkezési lehetőséggel, múzeumlátogatással. Az itt termett borok savban gazdagok, kemény karakterűek, testesek és diszkrét illatúak.